zakelijke energiekosten

Vaste of variabele zakelijke energiekosten: wat is de beste keuze?

Als ondernemer ben je vast en zeker druk genoeg met zaken zoals sales, personeel en administratie. Het zakelijke energiecontract is dan wel het laatste waar je tijd aan wilt besteden, maar het kan aanzienlijk de vaste kosten verlagen dus zonde om hier niks mee te doen! Begin je met zakelijke energie vergelijken dan is een van de eerste vragen die je voor jezelf helder moet hebben: wil je vaste of variabele energietarieven? In deze blog lees je het verschil tussen beide en hoe je de juiste keuze maakt.

Vast vs variabel

Vaste energietarieven zijn tarieven die vast staan voor de duur van je zakelijke energiecontract. Dus sluit je een driejarig energiecontract af voor jouw onderneming, dan weet je exact wat je de komende drie jaar betaalt per kWh. De tarieven veranderen niet meer. Er is één uitzondering: besluit de overheid de energiebelasting te verhogen, dan wordt dit wel doorberekend in het energietarief. Één troost: dit geldt voor iedereen.

Variabele energietarieven wijzigen twee keer per jaar: op 1 januari en 1 juli. Die kunnen dalen, maar ook stijgen waardoor je minder zekerheid hebt dan bij vaste energietarieven. Kies je voor variabel en dalen de energietarieven dan profiteer je hier natuurlijk van door lagere energiekosten. Tegelijkertijd bestaat de kans dat je zakelijke energiekosten stijgen omdat de tarieven stijgen. De belangrijkste vraag is daarom vooral: hoeveel zekerheid wil je?

Soort energietarief en contractduur

Over het algemeen gaan vaste zakelijke energietarieven gepaard met een contractduur voor bepaalde tijd. Dat betekent dat je nu vastlegt dat je voor het komende jaar, drie jaar of vijf jaar energie afneemt bij een bepaalde energieleverancier. Tussentijds het energiecontract opzeggen omdat je ergens een goedkopere aanbieding ziet, is in dit geval niet verstandig. De energieleverancier kan hier een fikse opzegvergoeding voor in rekening brengen want je zegt immers het contract voortijdig op.

Variabele energietarieven horen doorgaans bij zakelijke energiecontracten voor onbepaalde tijd. Ga je nu een energiecontract aan zonder een bepaalde contractduur, dan heb je de mogelijkheid om deze ieder moment op te zeggen. Vaak geldt wel een opzegtermijn van een maand, maar controleer dit altijd nog even in de voorwaarden van je energiecontract.

Met welk tarief zijn de energiekosten het laagst?

We kunnen geen advies geven over of je het beste een variabel of een vast tarief moet kiezen voor de laagste energiekosten, omdat de energieprijzen nou eenmaal niet goed te voorspellen zijn. Dit is van veel factoren afhankelijk. Wel kunnen we kijken naar onze ervaring en wat beide tariefsoorten in het verleden hebben gedaan. Onze ervaring leert dat vaste energietarieven meestal iets lager geprijsd zijn dan variabele energietarieven. Dit heeft onder andere met loyaliteit te maken. Zie het namelijk zo: sluit jij een driejarig contract af met vaste tarieven dan weet de energieleverancier dat je de komende tijd klant blijft en hij geld aan je verdient. Bij een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven kun je van de ene op de andere dag besluiten om naar de concurrent over te stappen en ben je mogelijk minder loyaal, dus krijg je een hoger energietarief.

Wat betreft de hoogte van energietarieven: vanaf 2008 tot 2016 was het een behoorlijk positief verhaal omdat de energieprijzen alleen maar daalden. Toen kwam er een omkeerpunt: in 2016 zijn de energieprijzen juist alleen maar gaan stijgen en deze trend zet zich nog steeds voort. Daarom kun je besluiten om een energiecontract voor bepaalde tijd met vaste tarieven af te sluiten voordat de prijzen verder stijgen. Maar bedenk: energieprijzen zijn en blijven onvoorspelbaar. Wil je direct zien wat de scherpste aanbieding is voor jouw bedrijfssituatie? Vergelijk dan MKB energie.

 

.