slimme meter dom

Slimme energiemeter blijkt niet slim

De slimme meter blijkt helemaal niet zo slim te zijn als veel mensen denken. Over het algemeen bestaat namelijk het misverstand dat een slimme meter je kan helpen bij het besparen van energieverbruik, maar dat is niet zo. Een slimme meter is een meter die meterstanden en de gegevens meteen doorgeeft aan de netbeheerder.

Slimme meter niet slim

Een slimme meter wordt pas slim door de combinatie van een slimme thermostaat of een energie-app. Dan kun je zelf je energie monitoren en dus ook energie beheren. Het feit dat een slimme energiemeter niet kan helpen bij besparen is bij veel consumenten onbekend.
Op het moment streeft de overheid ernaar om bij iedereen een slimme meter te laten plaatsen, dit zou afgerond moeten worden in 2020. Maar het vertrouwen van consumenten is ver te zoeken. Zelfs tien procent van de consumenten weigert de slimme energiemeter vanwege het gebrek aan vertrouwen.

De meter zou namelijk meer stroom meten dan er daadwerkelijk gebruikt wordt. Dit verschil zou in sommige gevallen zelfs op kunnen lopen naar zes keer zoveel. De energierekening zou dus stijgen, daarbij helpen de geluiden dat veel mensen een fors hogere energierekening hebben na het laten plaatsen van een slimme meter ook niet echt.

De netwerkbeheerder verklaart het hogere gebruik van stroom door apparatuur die meer verbruiken dan consumenten door hebben. Daarbij betaalde veel consumenten in het verleden een te laag voorschot. Aangezien het nu beter in kaart is te brengen wat er verbruikt wordt, worden de voorschotten ook wat hoger. Hierdoor hoef je aan het einde van het jaar niet meer bij te betalen. Volgens de netbeheerder betaal je alleen de stroom die je ook daadwerkelijk verbruikt hebt. Alleen in hele zeldzame gevallen kan het weleens voorkomen dat de slimme energiemeter een kleine afwijking meet. Switchcollectief.nl biedt een gratis energienota check aan 0m te controleren of er iets verdachts aan de hand is met u energiemeter.

Energie vergelijken