energiecentrale

Krachtcentrales virtueel ontwerpen

We is bekend met het feit dat photovoltaïse en wind energie installaties, hydro-elektrische krachtcentrales en biogas reserves ons van zeer begeerde propere en groene energie voorzien en met een minimale of niet-bestaande hoeveelheid van koolstof. Maar ze zijn nog steeds in een fase van kinderlijkheid en ze hebben er nog meer werk aan nodig om de huidige fossiele brandstoffen te vervangen. Een van de moeilijkste aspecten is dat ze zeer complex zijn om te ontwerpen en te onderhouden. Wetenschappers proberen dit aspect te tackelen door de hulp van virtuele realiteit. Ze denken dat virtuele realiteit het plannen van de constructie en het proces van het in werkingstellen van de centrales kan vergemakkelijken.

We kunnen het volgende scenario proberen te visualiseren. Stel je voor dat je de design ingenieur van een Hydro-elektrische krachtcentrale bent. Je duidelijke taak is om een hydro-elektrische krachtcentrale te ontwerpen. Nu zou je willen weten wat de simpele statussen waren van verschillende systemen in de krachtcentrale zoals de drukken van verschillende buizen, temperaturen van componenten of hoe de vloeistoffen vloeien in het systeem. Je zal daarom urenlang data moeten analyseren, waarschijnlijk met de hulp van een computer. Je kan ze misschien simuleren met een voor dat doel gemaakte simulatiesoftware. Hoe dan ook, alles wat je zou bekomen zijn gigantische kolommen met nummer of een één dimensionale representatie van je metingen. Je moet hier doorgaan getal per getal, een redelijk groot monnikenwerk, voor om het even wie.

Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Bedrijfs Operatie en Automatie IFF in Magdburg hebben gewerkt aan een specifiek project om het leven makkelijker te maken voor mensen die zich bezighouden met alternatieve energie projecten. Ze zijn op dit moment een techniek aan het ontwerpen die het proces in een energie vergelijker en omzetting station (zoals photovoltaisch, wins, biogas en hydro electrisch) een beeld geeft. Ze hebben 3D energiecentrale ingineering en simulatie resultaten gecombineerd met een virtuele realiteit applicatie die ontworpen is aan het IFF in Magdburg. Dr Matthias Gohla, die de manager is van het “Process and Plant Engineering Business Unit”, legt uit hoe de software werkt, “Een speciaal stuk software heeft ons toegelaten om alle bewegingen voor de eerste keer te visualiseren, en dat met één druk op de knop”.

Pijlen die door het virtueel realiteit model bewegen kunnen ingenieurs helpen om de richting en snelheid van vloeistoffen en gassen in een energiecentrale te bepalen. Ze zullen ook informatie geven over de snelheid van de vloeistoffen en de gassen. Ze gebruiken gekleurde markeringen om de potentiële zwakke plekken binnen de centrale aan te duiden, zoals waar kritieke temperaturen, erosies of afzettingen kunnen liggen. Ze kunnen ook waarschuwen voor botsingen als onderdelen van de centrale bewegen. De virtuele inzichten helpen ingenieurs en zouden daarom het zeker moeten maken dat kracht centrales meer efficiënt worden en lagere uitstoten hebben.

Dokter Martin Endig, die momenteel project manager is, wijst ook op de voordelen van virtuele realiteit, “Ons virtueel realiteit model helpt ook kracht centrale operators in een dag tot dag operatie”. Ze zullen uitbundig veel documentatie in het systeem stoppen. Dit zal een technieker toelaten om te simpelweg te klikken op het gewenste kracht centrale onderdeel om de data ervan op te vragen. Hij zal niet meer moeten zoeken naar alle informatie in een dik instructie boek. Een van de grootste voordelen is dat men techniekers en onderhoud personeel van een kracht centrale kan opleiden vooraleer de centrale in gebruik is. Dit soort virtuele realiteit kan ook behulpzaam zijn om de veiligheidspunten aan te duiden, omdat kritieke situaties ook kunnen gesimuleerd worden zonder het personeel in gevaar te brengen. Ze werken ook aan een andere applicatie die operators laat weten als een onderdeel onderhoud nodig heeft.

energie bespaar tips