energieadviseur zzp

Wat is een zelfstandig energie adviseur?

Als je wel eens een Zzp vacature sales hebt zien staan voor freelance energieadviseur of sales partner zul jij je wel afvragen wat deze mensen doen en of jij het ook zou kunnen. Wanneer je een freelance energie adviseur bent ben je een combinatie van freelance (zzp) sales en energie adviseur.

Welke vaardigheden moet je hebben?

Ervaring hebben met sales is een vereiste als je het wilt maken als freelance sales partner. Je moet beschikken over sterke motivatie, doorzettingsvermogen, het hebben van een grote ambitie en je moet een echte jager zijn om de klanten binnen te halen. Maar je moet ook integer en betrouwbaar zijn.

Wat zijn de harde eisen?

Altijd als je als Zzp’er aan de slag gaan moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Om succes te kunnen boeken moet je aan kunnen tonen dat je in het verleden ook al succes hebt gehad met sales en ervaring in outbound komt bij freelance energieadviseur goed uit.

Waar werk je?

Wanneer je reageert op een vacature energieadviseur  moet je bereid zijn zelfstandig aan het werk te gaan. Dit kan vanuit een kantoorsituatie zijn, maar ook vanuit huis werken behoort vaak tot de mogelijkheden. Meestal wordt er een platform met licentie geregeld waarbij jij je kunt inbellen bij de bemiddelaar om je sales digitaal door te kunnen geven.

Waarom is dit beter dan gewone telemarketing?

Bij telemarketing heb je een aantal gesprekken die je per uur moet voeren en wordt je precies voorgekauwd wat je moet doen. Er wordt dan een standaard praatje gehouden vanaf een script, waardoor de kans om energie te verkopen kleiner wordt en er weinig ruimte voor eigen invulling is. Het gaat om direct sales, dit betekent ook dat je regelmatig recht tegenover je klanten zit. De adviseurs komen bij hun klanten thuis en nemen alles zo duidelijk mogelijk door, zonder dat er een tijdsdruk achter zit. Maar ook het betaalmodel van freelance energieadviseurs is veel interessanter.

Freelance sales adviseur heeft geen script

Een marketeer die via een verkooporganisatie of callcenter werkt is eigenlijk een soort militair. Onder de ogen van de manager begin je op een bepaald tijdstip, eet je op een bepaald tijdstip en stop je op een bepaald tijdstip. Je moet je aan een verkoopscript houden en je moet minimaal zo veel belletjes per uur plegen. Op deze manier wordt verkoop een productie-eenheid. En voldoe je niet aan de eisen dan wordt je ontslagen. Het verloop op deze callcenters en in deze verkooporganisaties is heel erg hoog, waardoor de klant geen relatie opbouwt met verkoper, of aanbieder. Via een platform worden adviseurs en klanten samen gebracht. De sales professional heeft in dit geval de volledige verantwoordelijkheid, bepaalt zelf wanneer hij werkt, hoe lang, waar en voor wie. Op deze manier kan de adviseur veel effectiever zijn werk doen. Ook hoeft hij zich niet aan een standaard praatje te houden, maar kan hij toegelicht en gepast advies geven.

Het betaalmodel van een freelance energie adviseur

Wanneer je werkt als telemarketeer krijg je een marktconform salaris en wordt je per uur betaald, en dat kom vaak neer op slechts 10 euro per uur. Zeker niet meer. Maar als freelancer heb je geen uurloon, maar word je per opdracht betaald. Bemiddelaars betalen vaak een grote vergoeding / kickbackfee, omdat zij weinig overhead kosten hebben.

 

Meer weten over werken als freelance energie adviseur? 

POWER CALL is regelmatig op zoek naar freelance sales partners voor de buitendienst en in de telesales.

Huidige vacature energieadviseur zzp in de regio’s: Amsterdam, Breda, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven.